- Het Zweedse betalingsbedrijf Klarna komt met nieuwe spaarproducten voor de Nederlandse markt met opvallend hoge rentes.
- Klarna biedt voor vrij opneembare rekeningen 0,16 procent rente per jaar en op depositorekeningen, waar je spaargeld voor een langere periode vastzet, een maximale rente van 0,89 procent per jaar.
- De spaarproducten zijn exclusief beschikbaar via het Europese spaarplatform Raisin.
Het Zweedse fintechbedrijf Klarna, dat in Nederland vooral bekend is om z’n online betaaldienst waarmee aankopen op afbetaling kunnen worden gedaan, lanceert donderdag twee nieuwe spaarproducten voor de Nederlandse markt.
Het gaat om een vrij opneembare spaarrekening en depositorekeningen die beschikbaar komen via spaarplatform Raisin, een Europees spaarplatform dat consumenten de mogelijkheid biedt een spaarrekening te open bij een selectie van Europese banken om zo de beste rente te kunnen pakken.
De relatief hoge rentes die Klarna Nederlandse spaarders biedt, vallen op in de Nederlandse markt die getekend is door extreem lage spaarrentes.
Voor een dagelijks opvraagbare spaarrekening biedt Klarna een variabele spaarrente van 0,16 procent per jaar. Dat is geen vetpot, maar wel goed voor een top 5-positie in de markt op dit moment.
Lees ook: Inflatie schiet omhoog in augustus – fors gat met de hoogste spaarrentes
Op de depositorekeningen biedt Klarna een rente van 0,39 procent bij een looptijd van een jaar. De Zweden doen hiermee net onder voor het Turkse Yapi Kredi Bank. Die biedt namelijk 0,01 procentpunt meer op jaarbasis als je je geld een jaar vastzet.
Klarna laat de concurrentie wel ver achter zich voor deposito's met een langere looptijd. De Zweedse firma biedt 0,63 procent rente per jaar aan voor een tweejarige verbintenis. Dit percentage loopt op tot 0,89 procent als er een looptijd van vier jaar wordt aangegaan. Dat is ruim 0,15 procentpunt meer dan de concurrentie.
Klarna heeft een Zweedse bankvergunning en daarmee vallen spaarders die hun geld bij deze aanbieder stallen onder het Zweedse depositogarantiestelsel. Omdat Zweden buiten de eurozone valt, geldt een dekking tot 1.050.000 Zweedse kronen per persoon, mocht Klarna omvallen. Je loopt in dit geval dus wel een valuta-risico omdat de uitbetaling in Zweedse kronen plaatsvindt.
Momenteel komt de depositodekking van het Zweedse garantiestelsel overeen met ongeveer 103.266 euro, wat in lijn is met de depositogarantie van 100.000 euro in Nederland.
Hogere spaarrentes wegen niet op tegen stijgende inflatie
Zelfs met deze hogere rentes blijven spaarders last houden van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank en is het onmogelijk om met de inkomsten uit spaargeld de hoge inflatie in Europa bij te benen.
De ECB duwt met z'n monetaire beleid de rentes kunstmatig omlaag en laat het commerciële banken een boeterente van een half procent betalen als ze zelf spaargeld in Frankfurt stallen, wat resulteert in de extreem lage rentes voor spaarders.
Tegelijkertijd is de Nederlandse inflatie in september fors omhoog geschoten naar 2,7 procent. Dat betekent dat spaarders met een variabele spaarrente van 0,16 procent de reële waarde van hun spaargeld flink zien zakken.
[activecampaign form=24]